Pacificul Secolului XIX in Bucuresti

Expozitia itineranta "Pacificul inedit 1862-1866" (Pacifico inédito 1862-1866), produsa de Muzeul National de Stiinte Naturale din Madrid (Museo Nacional de Ciencias Naturales de Madrid) e prevazuta sa ajunga, prin intermediul Institutului Cervantes la Bucuresti, la sfarsitul lui septembrie, dupa ce a trecut prin orase precum New York, Sao Paulo, Río de Janeiro, Oporto, Lisabona sau Sofia.


Comisia Siintifica a Pacificului (Comisión Científica del Pacífico) a fost principala expeditie stiintifica a Spaniei in timpul Reginei Isabel II (regina din 1833 pana in 1868). Se intampla in anul 1862, cand guvernul spaniol a decis sa uneasca o echipa de naturalisti unei escadrile navale, care mergea pe taram american, pentru a aduna colectii stiintifice care sa imbunatateasca fondurile muzeelor spaniole. Unul dintre aspectele cele mai inovatoare al acelei expozitie, a fost aparatul de fotografiat pe care organizatorul expeditiei l-a luat cu el, si cu care a realizat un reportaj fotografic absolut pionier la nivel mundial.

Aceasta colectie de fotografii, ratacita timp indelungat, a fost descoperita acum 20 de ani de Muzeul National de Stiinte Naturale si restaurata, pentru ca era foarte deteriorata. Astfel, s-a creat o oportunitate unica de a cunoaste America asa cum era in secolul XIX, prin intermediul fotografiilor lui Rafael Castro y Ordóñez: orasele sale, oamenii sai si natura.

Expozitia care se va putea vedea la Bucuresti consta in 90 de fotografii si instrumente stiintifice, material fotografic, documente, litografii de animale, publicatii ale epocii, precum si actuale, si o colectie de insecte de mare valoare, adunate de catre cercetatori in timpul expozitiei.

Expozitia este prevazuta pentru perioada 26 de septembrie - 26 octombrie la Muzeul National de Istorie Naturala ''Gr. Antipa” din Bucuresti.

No hay comentarios: